Sernik bez wątpienia należy do najchętniej zjadanych ciast, a jego smakiem zachwycają się amatorzy słodyczy na każdej szerokości geograficznej. Jest to na tyle popularny wypiek, że doczekał się swojego święta. Każdego roku, 30. lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. To doskonała okazja, aby sprawdzić, skąd pochodzi sernik, jakie znamy rodzaje serników, przedstawić kilka ciekawostek dotyczących tego popularnego ciasta oraz podać przepis na najłatwiejszy oraz najmniej kaloryczny sernik. 

Skąd pochodzi sernik?  

Historia sernika sięga czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki o tym smakowitym wypieku pojawiły się w dziełach greckiego lekarza i filozofa Aegimusa, który poświęcił mu całą publikację. 

Ciastem obdarowywano zwycięskich olimpijczyków, bowiem wypiek stanowił, obok laurów, jedną z najważniejszych nagród.  

Ówczesny sernik składał się wyłącznie z sera, do którego dodawano miód i pszenną mąkę. Tak przygotowaną masę wkładano do glinianych naczyń i wypiekano na ogniu. 

Choć pochodzi z Grecji, sernik znany był również w Starożytnym Rzymie. Pisał o nim m.in. znany mówca i polityk Katon Starszy, który w swoim dziele dotyczącym zasad prowadzenia gospodarstwa podał dwa przepisy na desery kojarzące się z dzisiejszymi sernikami: libum i placentę. 

W Rzymie do wypieku zaczęto dodawać jajka, dzięki czemu bardziej przypominał sernik, jaki znamy obecnie.

Ciasto w Europie stało się popularne właśnie za sprawą Rzymian. Po ekspansji terytorialnej, ludność zamieszkująca zajęte przez nich ziemie, zaczęła przejmować zwyczaje kulinarne najeźdźców.   

Pierwszy nowożytny przepis na sernik pochodzi z 1390 roku i znajduje się w książce kucharskiej napisanej przez kucharza króla Henryka II. 

Przełom w pieczeniu serników nastąpił w 1872 roku, kiedy to Amerykanin William Lawrence, próbując wyprodukować pewien rodzaj sera francuskiego, przez przypadek stworzył serek kremowy, znany dziś jako Philadelphia. 

Do chwili obecnej jest on głównym składnikiem popularnych amerykańskich cheesecake’ów.

Jak sernik trafił do Polski? 

Sernik do Polski trafił za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który wracając z Bitwy pod Wiedniem przywiózł ze sobą przepis właśnie na sernik wiedeński. Wypiek z miejsca zyskał ogromne uznanie, najpierw wśród Krakowian, później na terenie całego kraju, stając się jedynym z najpopularniejszych ciast.  

Rodzaje serników 

Sernik doczekał się wielu odmian, z których najpopularniejszymi są sernik pieczony, sernik gotowany oraz sernik na zimno. 

Czym różni się sernik pieczony od gotowanego? 

Jak sama nazwa wskazuje sposobem przygotowania. Sernik pieczony przyrządza się z masy składającej się z mielonego twarogu, do którego dodaje się jajka, cukier, masło, budyń w proszku, pszenną mąkę oraz według uznania bakalie lub świeże owoce. Całość zapiekana jest w piekarniku. 

Natomiast w przypadku sernika gotowanego, masa jest uprzednio gotowana w garnku, a gotowe ciasto schładzane w lodówce. 

Sernik na zimno 

Do przygotowania sernika na zimno najczęściej wykorzystuje się serek homogenizowany lub mascarpone, do którego dodajemy żelatynę lub galaretkę, cukier oraz ubitą śmietanę. Całość, podobnie jak podczas przygotowania sernika gotowanego, wkładamy do lodówki. 

Każdy z serników możemy przygotować na dowolnie wybranym spodzie np. z herbatników lub biszkoptów.

Sekretem udanego sernika są nie tylko dobre i świeże składniki, ale również odpowiedni sprzęt kuchenny, dzięki któremu w łatwy, szybki i przede wszystkim skuteczny sposób przygotujemy smaczny wypiek. 

Prace w kuchni z pewnością przyspieszy i ułatwi dobry robot kuchenny. O tym, jaki sprzęt kupić i czym kierować się przy wyborze idealnego modelu przeczytacie tutaj

W kuchni będziemy również potrzebować m.in. formy do ciast, pędzla oraz sylikonowej rękawicy.

Zakup wszystkich sprzętów kuchennych bez obaw o domowy budżet jest możliwy dzięki szybkiej pożyczce online SOLVEN.

W SOLVEN możesz otrzymać pożyczkę do 8000 zł z Rzeczywistą Roczną Stopą Oprocentowania równą 1972,17%. Jeżeli z pewnych względów nie uda Ci się zwrócić gotówki w ustalonym czasie, możesz wnioskować o przedłużenie terminu spłaty nawet o 30 dni. Wszystkie koszty znajdziesz w umowie, nie musisz się zatem obawiać żadnych ukrytych opłat. Przy minimum formalności bez konieczności wychodzenia z domu! 

szybka-pozyczka-online-zloz-wniosek-SOLVEN-blogOdmiany serników na świecie 

Sernik wiedeński 

Do najpopularniejszych rodzajów sernika należy wspomniany wcześniej sernik wiedeński. Uznawany za najbardziej klasyczną wersję tego wypieku. Jest bardzo lekki i delikatny, wypiekany najczęściej bez spodu. 

Sernik nowojorski 

Do jego przyrządzenia wykorzystuje się kremowe serki Philadelphia, które miksuje się razem z jajkami, śmietaną, ekstraktem waniliowym oraz często herbatnikami. Następnie masa poddawana jest wodnej kąpieli, a na samym końcu schładzana w lodówce. 

Sernik japoński 

Podobnie jak sernik nowojorski, ten rodzaj ciasta, również powstaje w kąpieli wodnej.  Do jego przyrządzenia wykorzystuje się masę serową oraz białkową. 

Sernik rosyjski 

Ten rodzaj sernika cieszy się coraz większą popularnością. Jego charakterystycznym elementem jest orzechowy spód, do którego dodaje się gałkę muszkatołową.  

Sernik – ciekawostki 

Obecnie na świecie istnieje ponad 1000 przepisów na przygotowanie tego pysznego wypieku. Receptury różnią się od siebie głównie odmianą użytego sera, rodzajem spodu oraz dodatkami. 

Największy sernik świata powstał w 2013 roku w miasteczku Lowville w stanie Nowy Jork. Ciasto, które ważyło 3 tony i 129 kilogramów, podzielono na 24 533 porcje. Zysk z ich sprzedaży przekazano na cele charytatywne. 

Jedną z tradycyjnych kaszubskich potraw jest sernik przygotowywany z ziemniaków. Ciasto zazwyczaj polewane jest lukrem białym lub ciemnym z domieszką kakao. W 2006 roku wypiek został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Najdroższy sernik świata serwowany jest w Nowym Yorku. Za porcję słynnego Festive Two-Stack Cheesecake musimy zapłacić trzysta dolarów. 

Do wykonania najprostszego sernika wystarczą zaledwie trzy składniki: 3 jajka, biała czekolada i serek śmietankowy.

Przepis na najprostszy sernik 

Czekoladę poddajemy wodnej kąpieli, a następnie dodajemy do niej żółtka, serek oraz ubite białka. Masę pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.   

Przepis na sernik dietetyczny   

Osoby, które dbają o linię wcale nie muszą rezygnować z jedzenia sernika. Wystarczy wprowadzić do przepisu kilka modyfikacji, aby móc przygotować zdrowe, dietetyczne i przede wszystkim smaczne ciasto. 

Do jego wykonania potrzebujemy pół kilograma odtłuszczonego twarogu, trzy jajka, budyń śmietankowy bez cukru, stewię, miód lub inną substancję słodzącą oraz ekstrakt waniliowy do smaku.

Żółtka jajek mieszamy z twarogiem, stewią, budyniem oraz ekstraktem waniliowym. Do masy dodajemy ubitą pianę, a całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 50 minutach mamy gotowy fit deser.     

Podsumowanie 

Sernik z pewnością można zaliczyć do najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Nasze stoły zdobi nie tylko podczas świąt, ale również stanowi pożądany dodatek do codziennej kawy. 

Niezależnie od tego, czy chcemy zakupić sprzęt potrzebny do wykonania ciasta, czy marzy nam się wycieczka do Stanów Zjednoczonych, aby móc spróbować słynnego Festive Two-Stack Cheesecake, wszystkie wydatki pokryje pożyczka online SOLVEN. 

Krótkoterminowa pożyczka SOLVEN to nawet 8000 zł przy Rzeczywistej Rocznej Stopie Oprocentowania 1972,17 %. Udzielenie pożyczki uzależnione jest od pozytywnej oceny zdolności kredytowej Klienta.

szybka-pozyczka-online-zloz-wniosek-SOLVEN-blog